İstanbul'un Tarihi Camileri ve Özellikleri

İstanbul'un Tarihi Camileri ve Özellikleri

İstanbul'un Tarihi Camileri ve Özellikleri

1 yıl önce

İstanbul’un tarihi camileri, bazı isimler ön plana çıkıyor olsa da oldukça fazladır. Her birinde ayrı bir hikâye, ayrı bir özen ve dehalar bulunmaktadır. İstanbul içerisindeki binlerce tarihi eseri, yapısı ile geçmişle günümüz arasında hâlâ bağ kurabilen nadir kentlerdendir. Sadece iki yakayı muazzam bir boğaz ile birbirine yakıştıran değil aynı zamanda dünyanın en eski kültürel, tarihi, mimari zenginliğini barındıran şehirlerindendir de. Camilerinin ise yeri ayrıdır. Mimarilerindeki ince detaylar, üzerinde düşünülmüş çalışmalar, el işlemeleri, adına yaptırılan kişilerin büyüklüğü her camiyi daha da görkemli hâle getirmektedir.

Sultanahmet Camii

Elbette en çok nâm salmış, en çok ziyaretçi çeken, İstanbul'un en çok bilinen camiisi Sultanahmet Camii'dir. Büyüklüğü, görkemli duruşu, insanın ruhunu ve kalbini dolduran heybeti ile kentin en özel yapılarındandır. Sedefkar Mehmet Ağa'nın mimarı olduğu camii Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. 1617 senesinde ibadete açılabilmiştir. Camiinin en önemli özelliği, Osmanlı yılları içerisindeki ilk 6 minareli camii olmasıdır. Dünyada da değeri bilinen cami, daha çok Blue Mosque-Mavi Cami olarak tanımlanmaktadır. Elbette bunun nedeni içerisinin birbirinden değerli mavi çinilerle donatılmış olmasıdır.

İstanbul'un Tarihi Camileri: Ayasofya

Ayasofya'nın anlamı Kutsal Bilgelik'tir. Bizans mimarisinin sonradan Osmanlı mimarisi ile de birleşimi günümüze kadar muazzam bir şekilde yerleşmiş ve miras kalmıştır. 537 senesinde Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Yaptırıldığı dönemde katedral olarak kullanılan, döneminin en büyük eserlerinden birisi olan, dünyada da büyük bir öneme sahip olan yapı, İstanbul'un en tarihi ve değerli camilerinden biridir. İçerisinde misafirleri bekleyen simgeler, yazılar, farklı kültürlerin adımlarını, farklı dönemlerde uygulanan restorasyon işlemlerinin izlerini görmek mümkündür.

Eyüp Sultan Camii

İstanbul'daki tarihi camilerden, çokça ziyaretçi akınına uğrayan yapılardan bir diğeri de Eyüp Sultan Camii'dir. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1458 tarihinde inşa ettirilmiştir. Mermer işlemelerinde barok izlerine rastlamak mümkündür. Avlusunda Halid b.Zeyd'in türbesinin bulunması, camiinin çokça ziyaretçi çekmesinin nedenlerinden biridir. Camiinin içerisindeki işlemeler, şiirler, levhalar ziyaretçilerini hayran bırakacak görselliği sunmaktadır. İstanbul'daki her tarihi camiinin içerisi insanın içerisini huzurla, aşkla dolduracak güzelliğe sahiptir.

whatsapp